Мнения

Министър Клисарова: Със Закона трябва да се внимава

Министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова е категорична, че в никакъв случай закoнопроектът за училищното образование няма да е тайна.

„В момента по него се работи. И аз искам да стане по-бързо, но не бива да допускаме грешки, защото ако допуснем грешка сега, вярвайте ми тя ще се появи след десет години, затова много ясно, точно обсъждаме отделните теми, отделните възможности, така че да намерим оптималният вариант за всички“, каза проф. Клисарова в ефира на БНР.

Според нея има много дискусионни въпроси, които трябва внимателно да бъдат обсъдени.

„Много е сериозен въпросът относно дисциплината. Досега, в нито един закон, няма предлагани мерки за по-строгата дисциплина на учениците. Изключително дискутабилен въпрос – докъде трябва да стигат тези мерки, до колко трябва да са строги, трябва ли да лишим учениците от тяхната свобода. Те трябва да имат права, но все пак трябва да имат и задължения – тема, която трябва да обсъдим с родителите, да вземем мнението на психолози, на учениците, заяви проф. Клисарова и добави, че законопроектът ще бъде представен за широко обществено обсъждане.