Учители

Министър Клисарова откри Лятна академия за учители в Бургас

Министърът на образованието и науката проф. д-р Анелия Клисарова откри в Бургас Лятна академия за обучение на учители, организирана от Синдиката на българските учители и фондация „Европартньори“, предава пресслужбата на МОН.

В Основно училище „Хр. Ботев“ в бургаския квартал Сарафово, където се провежда академията, министърът се срещна с учители от Смолян, София, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Монтана и София.

„За 80-годишната история на училището, тук за първи път влиза министър“, каза при откриването на академията председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева. Тя подчерта, че за първи път в историята на образователната система в България министър дава пресконференция от учебна зала.

Министър Клисарова коментира кариерното развитие на учителите, оптимизацията на делегираните бюджети, професионалното образование, приоритети за развитие на средното образование и други.

Министърът подчерта, че ще се мислят гъвкави форми за финансиране на училищата.

Обмисля се заплащането да не е само на брой ученици, а и на реализиране и ефективност на обучението, което ще става чрез оценяване. Ще се търси висока функционална грамотност сред учениците, но ще се работи и за мотивиране на учителите чрез различни квалификационни и финансови стимули. Министърът подчерта още, че трябва да се помисли и по отношение на статута на някои училища – държавни или общински да бъдат, тъй като различните региони в страната имат различни потребности.

Министър Клисарова остави в основното училище книги, част от инициативата „Ваканция 2013 – ваканция за четене“.