Учители

Министър Клисарова: Образованието е над политическите страсти

„Образованието е над политическите страсти. За да има добро образование, трябва да има национален консенсус“, заяви в началото на седмицата министърът на образованието проф. Анелия Клисарова по време на експертна дискусия „Моят учител“.

Тя отново напомни, че ефективно образование зависи от ефективните учители.

„Законът за предучилищното и училищно образование не е на една или друга партия, а на цялото ни общество“, отбеляза отново Клисарова.

Сред най-важните аспекти в работата на МОН са Концепция за насърчаване на грамотността, както и концепция за повишаване статуса и доверието към българския учител.

„В българската културна памет учителят и попът винаги са били на почит“, отбеляза председателят на комисията по образование към НС Ваня Добрева. Тя настоя да се върне авторитета на българския учител. Затова и, по думите й, са важни мерките на МОН за квалификация на учителите.

Добрева подчерта, че приемането на Новия просветен закон е от първостепенна важност, за да могат да се осъществят всички замислени предложения и промени.

На срещата беше акцентирана и идеята на на премиера Пламен Орешарски за социални пакети за учителите, така че професията да стане по-атрактивна за младите хора и да се подмлади учителския състав.