Мнения

Министър Клисарова: Искаме да направим програмите атрактивни и интересни

Романът „Тютюн“ да отпадне от учебната програма, а вместо него да се изучава „Осъдени души“ на същия автор Димитър Димов, предвижда проект на образователното министерство за промяна на програмите в училище.

Преди броени дни стана ясно, че героите от „Тютюн“ например не са познати за днешните 12-токласници. Това показаха резултатите от последните матури.

Вероятно ще отпаднат и други произведения като „Майце си“ и „Моята молитва“ на Ботев, но за сметка на това ще влязат нови автори като Христо Фотев с „Колко си хубава“.

Министър Анелия Клисарова днес уточни, че автори няма да отпадат от програмите, но ще бъдат редуцирани произведенията.

Българските класици остават, но място ще се намери и за съвременната литература, каквито са тенденциите в европейски мащаб.

„За да има повече упражнения, трябва да намалим учебния материал, няма как да товарим децата с повече часове“, добави тя.

Проектът е продължение на политика на министерството от преди година и половина и няма нищо общо с назначението на зам.-министър Мукаддес Налбант.

Това е само проект, не е окончателно„, заяви министърът.

Тя обаче е категорична, че е необходимо усъвършенстване и осъвременяване на програмите, за да станат те по-атрактивни и интересни за учениците.

„Не е важно децата да могат само да четат и пишат, а е важно да ги научим да мислят. Това ще им помогне в живота“, каза още проф. Клисарова.

Предложението за задължителна предучилищна подготовка за четиригодишните отпада окончателно, но остава идеята за такава при петгодишните.

„Искаме да мотивираме родителите на децата да започнат предучилищна подготовка, няма да ги натоварваме – ще има много игри и занимания“, добави министър Клисарова.

Още по темата