Мнения

Министър Игнатов: Oбразованието е приоритет за България

Министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов говори подробно за напрежението в образователната сфера напоследък, за протестите на студентите, за управлението на родните ВУЗ-ове, както и за образованието като цяло.

„В бюджетите за ВУЗ-овете има предвидени пари за всичко – за издръжката на студента, за парно, за творческа дейност… Но сме в криза и е логично след намаляването с 20% на парите за университетите, тези с най-елитни преподаватели да пострадат най-много. Държавата обаче дава един сериозен процент за образование. То е на трето място след здравеопазването и социалната сфера“, заяви министър Игнатов пред Дарик радио.

„Във висшите учебни заведения трябва да са наясно, че е необходимо правилно да харчат парите си. Не може в условия на криза да се правят ремонти за по 10 милиона, както го направи Софийският университет. Там недостигът на средства е хроничен и трябва много точно да анализираме защо се получава това. СУ не е една сграда, преподаватели и стиденти, той е много повече – това е огромна структура, която обхваща научна, изследователска дейност, издръжка на сгради, огромен брой хора са в тази система“.

Игнатов, който е бивш ректор на един от най-успешните университети в последните години – Нов Български Университет, е категоричен, че навсякъде трябва да подобрят качеството на мениджърската си работа.

„На България й трябват и пътища и добро образование. това че премиерът Борисов е казал, че ще направим първо магистралите, не означава че той оставя образованието на заден план. Много внимателно трябва да се планира и да се изпълнява. Ето сега с новата рейтингова система един университет като СУ ще получава повече, тъй като дава добро образование, което помага за реализацията на завършилият го. СУ заема първо място в страната – 21 направления с определен процент ще получат повече, отколкото университети със същите направления, но които са на опашката“, подчерта министърът.

БАН е планирано да получи близо 60 милиона, заяви Игнатов. Имаме силни звена в академията, които правят добра наука, има и други, които не могат да бъдат намерени на научната карта на света, подчерта образователният министър.

„Образованието е с изключително голяма тежест. Винаги е било с приоритет. Сега ще раздадем 30 милиона само за електронно обучение, така нареченото дистанционно“, каза още пред Дарик министърът.