Мнения

Министър Игнатов: Само уважение за Софийския университет

„Софийският университет заслужава уважение не само на този ден, а и през всеки ден на годината“, заяви вчера министърът на образованието Сергей Игнатов по повод протестите на студентите в Деня на народните будители.

Игнатов, който е бивш ректор на един от най-бързо проспериращи родни ВУЗ-ове – Нов Български Университет, добави че по-добър и престижен университет у нас от СУ не няма да бъде намерен.

Министърът застана морално на страната на студентите в исканията им за по-добри условия за учение. „Те нямат вина за кризата, основателно протестират. Образованието вече е част от основните приоритети на държавата“, увери Игнатов, цитиран от klassa.bg.

В същото време ректорът на СУ проф. Иван Илчев заяви, че на ВУЗ-а са му необходими поне с 50% повече държавни субсидии от досега отпусканите. Все пак той уточни, че истинският проблем е в приоритетите на държавата и в процента от БВП, който се отделя за наука и образование.

„Пицата нека е една, но да се знае за кого са големите парчета. Тревогата ни е основателна, защото образованието по призива на премиера трябва да почака докато станат магистралите. Прав е министър Игнатов да твърди, че с африканско финансиране не е възможно европейско образование“, допълни проф. Илчев.