Ученици

Министър Игнатов откри учебната година в Първа английска гимназия, София

Министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов откри учебната година в Първа английска гимназия и 112-то СОУ „Стоян Заимов” в София, които се помещават в обща сграда.

„Мислейки си за днешния празник, за изявите, които ви предстоят, аз осъзнах, че всъщност 15 септември е втората българска Цветница. Осъзнах, че българският народ има изключително добро настояще и голямо бъдеще, защото народ, който от времето на братята Кирил и Методий до ден-днешен пристъпва училището като в храм – е благословен народ”, каза министърът в словото си по повод откриване на първия учебен ден. Сергей Игнатов пожела на всички ученици „една голяма, вълнуваща и, разбира се, несигурна любов”.

Общо 651 502 ученици, от които около 62 000 първокласници тръгват на училище днес в 2700 училища в страната.

Министърът съобщи, че очаква до края на ноември да бъде приет Законът за училищното образование, който трябва да бъде рамката на просветата ни през следващите поне 10-15 г., каза министърът. Министърът съобщи още, че очаква до 3-4 г. да започне създаването на нови учебници, както и че е отменил със заповед външното оценяване след V и VІ клас.

Предвидените 7,5 млн. лв. за целодневното обучение все още не са получени в училищата, но това щяло да стане през октомври. С тези средства ще се плащат заплатите на възпитателите в занималните, а по решение на училищата, с тях може да се поеме и храната за обяда на първокласниците.

Сергей Игнатов коментира и назначението на Милена Дамянова за зам. министър, приела поста от принудително подалата оставка Милка Коджабашиева, че я е избрал, защото тя има „любопитство към живота, млада е и не е обременена от рутината”.

„Няма опит в областта на средното образование, но пък има опит в това, от което аз имам нужда като човек до себе си.”, „Повече от една година Милена Дамянова много активно работи с мен в парламента, а правенето на политика в средното образование се изразява в приемането на новия Закон за училищното образование и в други нормативни актове”, коментира още изборът си министърът.