Мнения

Министър Игнатов обеща решение на проблема с дипломите

„Вървим към нормализиране и решаване на проблема с дипломите на турските студенти у нас. Говорих с посланика на страната и се разбрахме да посетя Турция и с колегата министър да коментираме мерките. които сме предприели“, каза вчера министърът на образованието Сергей Игнатов по повод на избухналия скандал с непризнаването в Турция на дипломите на местните студенти, завършили у нас.

„Говорих по телефона с председателя на комисията по образование и ще го посетя и него като замина в Турция“, обясни още Игнатов.

„Казал съм на университетите да се прекратят взаимоотношенията с фирми, които набират студенти. След като фирмата набере студентите, нейните ангажименти трябва да приключат т.е ректорите трябва да не допускат представители на тези фирми да се мотаят по коридори, по канцеларии и да уреждат изпити“, каза още Игнатов.

На интернет страниците на всички български университети ще бъде обявена цената на обучението за година, за да няма спекулации от страна на фирмите. Турската страна разследва фирми, които се занимават с тази посредническа дейност, като повечето от тях са турски, обясни министърът.

От 1 януари 2013 г., дипломите издавани от българските университети ще имат печат на министерството на всяка страница, каза още Игнатов.

Вчера Игнатов бе на тържественото откриване на новата учебна година в Софийския университет. Там той беше посрещнат от младежи от Турция, които се обръщаха за помощ при разрешаване на проблема.