Мнения

Министър Игнатов: Новите програми по математика наистина са сложни

Някои от предлаганите промени в новите програми по математика наистина ги усложняват, смята министърът на образованието Сергей Игнатов, цитиран от БНТ. Повод за изказването му е представянето на програмите от петък, които събраха различни отзиви.

Доста от преподавателите, присъстващи на събитието споделиха, че сваляне на материал от горните в по-долните класове ще натовари допълнително децата.

Основният проблем учителите видяха в дробите, които по план от 2014/2015 г. трябва да се учат в четвърти клас, вместо както е досега в пети.

„Добре, като искате да бъда абсолютно откровен, аз също смятам, че някои неща са сложни и тази сутрин (вчера б.р.) нарочно проведох разговор. Те трябва да ме убедят, защото хубаво теорията пада, но това, което се изучава също е сложно. Но нека има обсъждане, нека да има проект, нека тръгнем от по-трудното за смилане и го направим както трябва“, каза проф. Игнатов.

Министърът е категоричен, че докато не ги подпише, програмите са само проект.

Той обаче коментира темата с религията в синхрон със заместничката си Милена Дамянова. Според него, нормативните документи сочат, че религия се учи само с разрешението на родителите, затова не може да е задължителна.

Игнатов беше категоричен, че проблемите в 118-те училища, в страната, които според Държавния здравен контрол нямат готовност да започнат учебната година поради неремонтирани покриви, санитарни възли и дограма, ще бъдат отстранени в най-кратки срокове.

Още по темата