Мнения

Министър Игнатов иска новата българска литература да влезе в учебниците

Електронизацията на учебния процес съвсем скоро ще измести тежките ученически чанти, успокои днес министърът на образованието Сергей Игнатов. Той участва в церемонията по откриването на Паметника на българските учители – народни будители в градинката „Св. Седмочисленици“. Инициатор на събитието е Синдикатът на българските учители.

„Този паметник има за цел да докаже, че едно общество не може да се развива, ако няма отношение към ученето и познанието“, категорична бе шефката на Синдиката Янка Такева.

„Всеки, който мине оттук, сигурно ще погледне, ще си спомни своите учители. А българският учител не иска само признание, той иска и подкрепа – подкрепа от родителите, подкрепа от обществото, подкрепа от църквата. И аз смятам, че е крайно време вече обединението на всички нас да ни направи по-човеци“, добави тя, цитирана от Дарик.

Логично министър Игнатов бе обект на особено внимание от страна на медиите. Той говори по различни актуални за образователната сфера теми.

Според него учителите трябва да имат право да избират учебниците, по които преподават, тъй като са творчески личности. Промяната в това отношение се готви с новия закон за предучилищното и училищно образование.

„Даваме по-голяма свобода, вече няма да имаме ограничаване на броя на учебниците, но не си представяйте, че те ще станат много повече от сега, защото някой трябва да ги напише, а имаме ограничен брой от автори“, обобщи той.

„Новата българска литература трябва да присъства в учебниците, за да могат децата да излязат от историческата среда, в която са живели досега“, каза още проф. Игнатов.

„Наистина, в борбата за демокрация в началото на 90-те години се стигна до това явление на университетска автономия в България (отдаването под наем на терените на висшите училища – б.п.), което надхвърля вече предела на автономията, защото автономията се мисли винаги като академична. Наистина имаме желание всички институции да се промени положението, а там, където има нарушения, ние ще прекратим тези договори“, добави министърът.