Институции Ученици Училища Учители

Министър Денков: Учениците, преболедували COVID-19, и тези с ваксина, без тест в училище

Учениците, преболедували COVID-19, и тези, които са с поставена ваксина, няма да се тестват на входа на училищата при възстановяването на присъственото обучение. На отраслов съвет ще бъде обсъдено и как точно да се случва тестването в училище. Най-вероятно това ще става през първия учебен час в понеделник и в четвъртък като тестването ще се извършва под контрола на учителите. При най-малките ученици учителят ще има нужда от помощта на още един-двама възрастни.

Служебният министър на образованието Николай Денков поясни в ефира на БНТ, че следобяд ще бъде решено какъв точно тип щадящ тест да се закупи – дали и от двата вида, използвани експериментално в някои училища у нас, или да бъде избран само един от тях. 13-те милиона лева, необходими за начало на тестването, вече са подсигурени. Парите ще стигнат за безплатни тестове за поне месец напред.

Масовото тестване ще продължи докато броят на заразените не спадне до под 100 на 100 000 души. Около 4% от големите ученици вече са имунизирани срещу коронавирус. Очаква се децата от пети до седми клас да се върнат в клас след две седмици – веднага след като стане ясно какви са резултатите от въвеждането на масово тестване при най-малките. Задължителното носене на маска в училище остава, докато не спадне заболеваемостта. родителите, които не желаят децата им да бъдат тествани в клас, могат да ги задържат на дистанционно обучение вкъщи.

Източник: БНТ