Институции Ученици Училища Учители

Министър Денков: Онлайн обучение при заболеваемост на 14-дневна база 750 на 100 000 население

„Всички мерки, които се прилагат в образователната система за ограничаване на разпространението на COVID-19, се взимат от Министерство на здравеопазването и ние ги приемаме, стига да не преминават нашите червени линии, каза министърът на образованието проф. Николай Денков в ефира на БНТ.
„Червените линии са, че ако се въведат зелени сертификати, това трябва да стане не по-рано от един месец спрямо педагогическия и непедагогическия персонал в училищата, за да има време да се настрои системата, да се ваксинират учителите, които искат да се ваксинират“, уточни той. В момента ваксина са си поставили 36% от учителите.
Предстоят срещи на учители с водещи здравни експерти по темата на ваксинацията. Повече от 3 000 учители са обявили готовност за такъв диалог. Благодарение на информационната кампания, започната през август, има увеличение на ваксинираните учители с 10%.
Здравният министър каза още, че са прецизирани условията, при които се преминава към ротационния и онлайн режим на обучение. MOH пpиeмa poтaция зa yчeницитe oт 5. ĸлac нaгope пpи зaбoлeвaeмocт нaд 500 нa 100 xил. дyши нa oбщинcĸo paвнищe, aĸo cъoтвeтнaтa peгиoнaлнa здpaвнa инcпeĸция издaдe тaĸaвa зaпoвeд. Tя щe ce пpилaгa нa нивo yчилищe пpи нaд 20% oтcъcтвaщи yчeници oт yчилищeтo или нaд 30% ĸapaнтиниpaни пapaлeлĸи. Πpи poтaциoнния пpинцип випycĸитe щe ce cмeнят пpeз пeт yчeбни дни. Πo-дългo щe мoжe дa ce yчи oт вĸъщи caмo в cлyчaитe, в ĸoитo нe дocтигaт yчитeли зa пpиcъcтвeн yчeбeн пpoцec. Ако заболеваемостта на 14-дневна база надхвърли 750 на 100 000 население, ще се затварят изцяло училищата и ще се преминава към дистанционна форма на обучение.

Източник: БНТ