Институции

Министър Денков: Не може учителят да бъде виновен за всичко в училище

„Не може учителят да бъде виновен за всичко в училище. Той е натоварен с много функции, без да получава помощ“. Това коментира за Nova министърът на образованието проф. Николай Денков. На фона на зачестилите инциденти държавата обяви мерки, с които ще бори агресиятa в училище. Спешните действия идват, след като момиченце почина след ритник в корема от свой връстник.  

„В момента системата се базира на наредба, направена във времена, в които се очаква, че във всяко училище има медицинска сестра или лекар. Реалността днес е, че ние нямаме лекари в повечето училища. Затова тази наредба ще бъде променена. Срокът е до юни 2017-а“, уточни Денков.

Според него един от основните проблеми е недостатъчното съдействие от страна на родителите. „Учителят не трябва да бъде лекар, психолог, да спори с родители“, допълни той.

Припомняме ви, че вчера МОН представи 22 мерки за борба с агресията в училище. Половината от тези мерки трябва да бъдат изпълнени още до края на тази календарна година. Други са средносрочни с хоризонт до края на 2018 г., има и постоянни.

Източник: nova.bg