Институции Ученици Училища Учители

Министър Денков: Идеята училищата да купуват тестовете за големите ученици отпада

Служебният министър на образованието и науката отговори в ефир наживо във ФБ на „горещи“ въпроси. Той заяви: „Идеята училищата да купуват тестовете твърде рано, без да бъде обсъдена, изтече в публичното пространство. Затова и се получиха такива противоречиви мнения. Тази идея отпадна и в момента изобщо не я обсъждаме“. Към момента не може да се каже конкретна дата за завръщането им в клас, защото средства има, но няма тестове. За да се облекчи проблемът с доставките, се обсъжда вариант по-големите ученици да ползват друг тип тест, при който сами си взимат проба от носа, не се бърка навътре, съобщи dir.bg.

В момента са поръчани близо 3 милиона теста, от тях са пристигнали 851 000, с което към момента са осигурени тестовете за малките ученици до коледната ваканция. Дали ще бъдат осигурени средства за безплатно масово тестване за следващата година зависи от разпределението на парите в Бюджет 2022, каза още министър Денков.

Към момента масовото тестване показва много малко заболели заради факта, че децата са прекарали предишните седмици вкъщи. Той напомни, че паралелките няма да бъдат карантинирани при положителен резултат от бързите тестове в клас. Карантина ще се налага само, ако този резултат бъде потвърден в лаборатория от ПСР или антигенен тест. При над 180 хиляди ученици в клас от началото на тестването, сочат данните на МОН, от  всички тествани ученици в началото на тази седмица 19 са дали положителен резултат за COVID-19. Миналата седмица положителни са били тестовете на 11 деца.

Към момента няма индикации за епидемични вълни в в детските градини, изтъкна Денков. Според данните, с които той разполага, в първия месец на учебната година в училищата заболеваемостта се е повишила около 5 пъти, докато в детските градини разпространението е останало ниско.

 

Източник: Dir.bg