Училища

Министър Воденичаров направи първа копка на училищен спортен комплекс

В неделя, 17 февруари 2013 г., в Бургас министърът на образованието, младежта и науката акад. Воденичаров, заедно с Константин Гребенаров, областен управител, и с Димитър Николов, кмет на морския град, присъства на водосвет и даде начало на първа копка за изграждане на нов спортен комплекс на профилирани гимназии ГРЕ „Г. С. Раковски“ и ПМГ „Н. Обрешков“.

Информацията предава пресцентърът на МОМН.

„Този строеж не е случаен, защото талантливите деца, които ще учат тук, ще станат и талантливи личности“, каза акад. Воденичаров.

Новият спортен училищен център ще бъде на три нива. Той ще разполага с басейн, с фитнес зона, зала за волейбол и баскетбол, зала за борба, гимнастика, спортни танци и други спортове на закрито.

Всички зали ще бъдат оборудвани с необходимите спортни съоръжения и обслужващи помещения – лекарски кабинети, стаи за треньори, душове, съблекални, санитарни възли и др. На последния етаж ще има помещение, което да изпълнява функциите на галерия за изложение на спечелените купи, медали и грамоти от бургаските ученици и панорамна тераса.

Физкултурният салон, който сега ползват 2 100 ученици на ГРЕ „Раковски“ и ПМГ „Н. Обрешков“, които делят една сграда, е с размери 25 на 15 м., които са крайно недостатъчни за нуждите и на двете учебни заведения.

Изграждането на новия спортен комплекс, не само ще реши този проблем, но и ще позволи в него да се провеждат междуучилищни и други ученически състезания от спортния календар на Община Бургас.

Сградата ще бъде с височина над 20 м., застроена площ от 931 кв. м. и разгъната застроена площ от 4230 кв. м.

Срокът за изпълнение на обекта е 18 месеца, но фирмата – изпълнител се закани да завърши по-рано спортния център. Финансирането е в размер на 3 900 000 лв., осигурени от Министерски съвет, образователното министерство и общинския бюджет на Бургас.

Новият спортен корпус ще бъде с въведени мерки за енергийна ефективност и достъпна архитектурна среда за хора с увреждания. Към него ще бъде изградена стоманобетонова рампа и ще бъде монтирана електрическа платформа – подемник. На всички основни нива в сградата ще има асансьор и санитарни възли, съобразени с нуждите на хората с увреждания.