Училища

Министърът: Усеща се нуждата от мениджъри до ректорите на университетите

„В бордовете на университетите започва да се усеща нуждата от мениджър до ректора или декана, заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева по време на дискусията „Научните чудеса на България“, която се проведе в Българската академия на науките.

Темата за мениджърите си проправя път и безспорно това е работеща световна практика, която обаче трябва да бъде внимателно помислена преди да бъде прилагана, за да са ясни целите и отговорностите, подчерта тя. Софийският университет вече обяви конкурс за мениджър.

В българското висше образование се счита за „срамно“ да се говори за бизнес, но всъщност то е бизнес със своите особености. И докато деканът или ректорът е много повече уважаван учен заради неговите академични постижения, то именно мениджърът е този, който трябва да поеме административно-стопанската част на управлението, каза Кунева.

Според нея все повече водещ елемент във финансирането трябва да бъде възможността за реализация – както за национална, така и за глобална. Липсват софтуерни специалисти, има излишък от икономисти – така е през последните 15 години и така ще бъде през следващите поне 10. Докато си прехвърляме отговорността между МОН и университетската автономност, се появяват, засега основно в ИТ сектора, множество частни инициативи, които да запълнят празнотата – не с образование, а с обучение, допълни вицепремиерът.

Министър Кунева обяви за важна връзката между бизнеса, науката и образованието. Само така студентите могат да навлязат в същината на работата, да се ориентират и да дадат резултат.