Мнения

Министърът: “Университет на третата възраст“ е световно понятие

„Университет на третата възраст“ е световно понятие, не е измислено от мен. В англосаксонските култури тези учебни заведения тип колежи имат форма, която пасва на тяхната култура“, споделя в интервю за в-к „Трета възраст“ министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев.

Изучават различни предмети в области като изкуството, езици, музика, история, науки за живота, философия, изчислителна техника, занаяти, фотография. За България идеята би трябвало да бъде развита съобразно с националните ни особености. Нашите възрастни са различни от английските и не е само по отношение на доходите.

Става дума за манталитет и ценности – българските пенсионери са горди хора. Ако има университет на третата възраст в България, той трябва да бъде по-сериозен от тези в други култури.

Забележете, че в част от „занятията“ ще могат да участват и възрастни хора от различни краища на страната безплатно чрез жива връзка по интернет, уредена примерно от читалищата. Ще се радвам да получа от вашите читатели съвети и идеи какво би представлявало интерес за тях.