Мнения

Министърът: Трудно е човек да не избухне, докато чете някои учебници

„Реакцията ми към учебниците е продиктувана от почти всекидневните ми разговори с родители“, обясни в интервю за всекидневника „Сега“ министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев.

„Преди няколко дни една млада двойка ме спря на улицата и ми разказа – къде на шега, къде доста остро, за следната фраза в учебник за трети клас – „През ХХ век сред всички групи в обществото навлиза модата в облеклото. Къси поли, джинси или официални дрехи става въпрос на личен избор“. Каква е тази идиотщина и как е попаднала в учебник?“, възмущава се министърът.

„Но с това драмите не приключват. В министерството се получи писмо с още по-шокиращи, а на места и откровено манипулативни послания в учебния материал. Човек трябва да е с доста здрави нерви, за да не избухне на мига. Толкова умишлено нерешавани въпроси през годините в образователната система изискват свръхусилия“.

„Добавете към това и нелеката задача да се изчистят критериите за нови конкурси за учебници . Знаете как се е случвало всичко досега и ще отидат дни в излишни спорове кой крив, кой прав. Въпросът за новите учебни програми пряко кореспондира с приемането на закона за предучилищното и училищното  образование . Необходимостта от силен нормативен акт е повече от очевидна“, каза още проф. Танев.