Учители

Министърът с поздравление по повод първия учебен ден

Министърът на образованието и науката в служебния кабинет на проф. Георги Близнашки доц. д-р Румяна Коларова се обърна с поздравление към учителите, родителите, учениците и всички български граждани по повод началото на новата учебна година.

Уважаеми съграждани, учители и родители,

Скъпи ученици,

В навечерието сме на едно от най-вълнуващите събития всяка година – 15-ти септември. Денят, в който България тръгва на училище! Денят, в който всички ние отново се отправяме към училищния двор заедно с нашите деца, за да ги въведем по един дълъг и нелесен път. Този път обаче трябва да гарантира както тяхното израстване като личности, така и общото и сигурно бъдеще на страната ни. Образованието ще се превръща все повече в условие за успех и развитие за всяка семейство, град, община и страна.

Скъпи родители, обграждайте децата си с обич и грижа всекидневно. Училището започва от добрата и сигурна семейна среда и остава непълно без нея. Подкрепяйте своите деца както в успехите, така и в трудностите по пътя им на израстване и усъвършенстване. Личната Ви родителска подкрепа и ангажираност са необходима и незаменима опора за българското училище.

Скъпи учители, Вие най-добре познавате трудностите на нашата образователна система, която далеч не е съвършена, а – напротив – се нуждае отдавна от съществени реформи. Въпреки това Вие продължавате да стоите на мястото си и да изпълнявате своя дълг. Защото да си учител не може да бъде просто професия. Това е призвание! Въпреки трудностите и несгодите. Благодаря Ви! Вие сте пример за родолюбие и осъзната отговорност. Продължавате и занапред да се грижите за Вашите ученици и наши деца като откривате талантите им, развивате дарбите им, подкрепяте ги в трудностите на учението, но най-вече като ги насърчавате да мислят. Защото само мислещите хора могат да бъдат свободни.

Скъпи ученици, знам, че чакате утрешния ден с вълнение и най-вече притеснение. И трябва да съм напълно честна с Вас. Не мога да Ви обещая, че ще Ви е лесно. Но хубавите неща не стават лесно. Напротив те имат цена – много труд и усилия. С тях трябва да надмогнете най-вече себе си. Учете за живота, а не просто за училището. Плодовете на своя труд ще берете обаче едва след години. Не спирайте обаче. Оттук нататък се стремете пътят Ви да бъде само напред и нагоре.

Уважаеми  госпожи и господа, в рамките на краткия мандат на служебното правителство на Република България си поставих за задача да направя всичко възможно, за да започне навсякъде в страната новата учебна година при нормални условия. Радвам се, че навсякъде училищата ще отворят врати, въпреки последиците от природните стихии. В това кратко време обаче аз и моят екип се стремим и да осигурим развитие на българското образование и по-добри предпоставки за неговото финансиране. За целта завършваме подготовката за стартиране на новата и Оперативна програма под името „Наука и образование за интелигентен растеж”. Тя ще бъде първата програма с европейски средства изцяло насочена към сферата на образованието и научните изследванията у нас и ще се управлява от Министерството на образованието и науката.  Надявам се на обществена подкрепа, за да се превърне тя в добра основа и за следващото управление на страната ни.

Нека всички обединим усилия за по-доброто бъдещето на нашите деца!

На добър час!

Доц. д-р Румяна Коларова