Училища

Министърът: Съперничеството между частните и държавните университети трябва да престане

„Не може да продължава с това съперничество между частни и държавни университети. Искам по възможност да направя каквото трябва за урегулиране на това напрежение, което продължава да съществува, тъй като съм тотално убеден, че образованието е производство, а не бизнес“, коментира министър Тодор Танев, цитиран от „Стандарт“.

„Повтарям, образованието не може да бъде повече третирано на принципа, че вузовете са на пазара на образователните услуги. Кой може да каже с ръка на сърцето, че образованието не е производство на бъдещето на една страна, на идентичност и какво ли не друго, което е велико, и това да бъде сравнено с услуга. Твърде е долнопробно. Не мога да го понасям и по тази причина от храма трябва да бъдат изгонени любителите на паричните знаци“.

„Това означава да се намери еднакъв вид. Да няма напрежение заради парите, да има напрежение само заради качеството между различните вузове и за нищо друго да не спорят те. Защото един път министърът ще бъде от държавен вуз, друг път ще бъде от частен вуз и ще имаме всеки нов мандат нова визия за образование. Ще направя възможното това да спре да се случва“, каза още проф. Танев.