Ученици

Министърът сурвакан по повод Ромската Нова година

За седма поредна година днес в Ротондата на Министерството на образованието и науката ученици от ОУ „Св. Иван Рилски“- с.Червенци, област Варна, и от ОУ „Цанко Церковски“ – с. Средище, област Силистра, сурвакаха за здраве и късмет министъра на образованието и науката по случай Ромската Нова година, наречена още Василица или Банго Васил.

Сурвакарчетата от основно училище „Цанко Церковски“ в с. Средище първи поздравиха министър Танев и му пожелаха късмет със специално изработена под формата на подкова картичка от естествени материали – орехи, царевични зърна, жито, равнец, шипка, чесън, цветя и слънце, всяко от които бе пожелание за здраве и щастие, сита и благодатна година, пълни кесии и мир и любов за всички.

Развълнуван от тези пожелания министър Танев поздрави гостите и всички присъстващи с думите: „Банго Васил е голям празник. Честита Василица на всички!“ и заяви, че картичката, изработена от учениците от с. Средище, която е символ на късмета и благополучието, ще постави на видно място в кабинета си.  

„Тя ще стои дълги години там“, каза министърът, „защото тези детски думи, които бяха казани по такъв невероятен начин ни убеждават, че както букетът е красив, когато е от различни цветя, така и нацията е жизнена, когато е допълнена от различни култури и обединена от едно  – от знанието. Знанието за това, че всички споделяме една и съща земя, имаме различни кахъри, имаме едни и същи късмети“.

Министър Танев пожела на учениците да не се страхуват от нищо и да учат много, защото само тогава, това което те пожелават „повече берекет и по-тежка кесия с пари“, може да стане реалност.  С „На добър час!“ той пожела и на учителите  успешна учебна година.

Децата от  ОУ „Св. Иван Рилски“- с.Червенци, област Варна, също поздравиха ръководството на министерството с кратки разкази за историята на Банго Васил и сурвакаха за здраве и късмет всички. Те подариха на министър Танев картина, рисувана от ученик от тяхното училище.