Учители

Министърът: Статутът на учителя е занижен

Статутът на българския учител е голям проблем, заяви министърът на образованието проф. Тодор Танев в предаването „Карай направо“ по Нова тв и изтъкна, че заради министерския пост харчи пари за дрехи, които дори не харесва.

„Успявам да спестявам. Ние сме свикнали. Досега бяхме на най-ниските заплати в сферата на образованието. В Софийския университет и БАН може би са най-ниски заплатите. Обикновено все до втората седмица стига заплатата. После все се случва някакво чудо“, каза той като отговор на въпрос как е успявал да се справя с финансите преди да стане министър.

„Ние имаме силно субективно отношение към нашите младежки години. Всяко поколение казва, че то е имало по-добро образование, отколкото това в момента. Основен проблем е статутът на българския учител. Занижен е. Второ – ние не работим с родителите. Те могат да бъдат използвани по-активно. Трябва да видим кой от съществуващите модели може да работи ефективно в България“.

„Помислете дали 3 часа, прекарани с родителите, компенсират 10 часа, прекарани в интернет“, каза Танев по повод промените в родното образование.