Училища

Министърът стана готвач за един ден

Министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова, заедно със седемгодишните  Богомил, Мартин, Мария и Росица от училището за деца с увредено зрение „Луи Брайл“, приготви таратор в традиционния Европейски ден за здравословно хранене и готвене с деца.

Събитието се състоя в Зала „Арена Армеец“ и бе организирано от Европейската комисия и Евро-Ток България.

Над 500 деца от столични училища се включиха в демонстрационното шоу-готвене, което се превърна в празник и забавен урок по здравословно и балансирано хранене. Професионални готвачи помагаха при приготвянето на  салати, сандвичи, десерти и същевременно обясняваха на децата защо не бива да прекаляват със солта и захарта, има ли забранени храни, защо спортът и храненето вървят ръка за ръка.

„Инициативата е изключително полезна, защото насърчаването на здравословното и балансирано хранене при децата е една от най-важните стъпки в борбата срещу все по-широкото разпространение на затлъстяването на подрастващите в Европа“, каза проф. Клисарова при откриването на празника.

Учениците бяха очаровани от възможността да избират продуктите, с които да работят, а след това и да опитат от вкусотиите,  които са приготвили. Освен проф. Клисарова техни наставници бяха посланици, Пламен Моллов – шеф на Агенцията по безопасност на храните, баскетболният треньор Тити Папазов, известни телевизионни водещи, доброволци от Националната финансово-стопанската гимназия.

Източник: Пресцентър на МОН