Учители

Министърът се срещна с учители, работещи в мултиетническа среда

Министерството на образованието и науката бе домакин на среща на учители, които работят в мултиетническа среда. Министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев се включи в дискусионния форум, като подчерта необходимостта от това не само ромите да познават българите, но и българите да опознаят ромската култура.

Ако съществуват проблеми, те идват от неразбирането. При съжителството между етносите са важни както миналото, така и бъдещето.

Учителите разказаха за свои добри практики и какво още трябва да се направи за подобряване на работата с ромските деца.

Преди форума на учителите деца от 171. основно училище „Стоил Попов“ – София, изпълниха кратка художествена програма в Ротондата на МОН.

Роберт Джераси, съветник на министъра на образованието и науката, поздрави гостуващите ученици и учители.

„Искам да живеем заедно, да живеем на равни начала, никой да не се чувства по-различен, непризнат. Само така можем да бъдем щастливи“. Международният ден на ромите 8 април е по средата на различни празници. Католиците вече отбелязаха Великден, православните християни предстои да почетат възкресението на Христос, а евреите тържествено ще честват Пасха. „Нека всички да живеем в един позитивен свят. И този свят ние го дължим на вас, дечица“, допълни г-н Джераси.

Деян Колев, председател на Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“, благодари на Министерството на образованието и науката, че за трета поредна година е домакин на срещи от такъв род. Защото 8 април е ден на ромското събуждане.  Във времето на събуждането образованието е най-важният фактор.

Държавният експерт от МОН д-р Йосиф Нунев припомни, че по време на Втората световна война българската нация е предотвратила не само изпращането на сънародниците си евреи, но и на ромите от пределите на държавата към газовите камери. Понастоящем в България се натъкваме на публичния ефект на тъй наречените „невидими роми – роми с висок образователен статус. Това ромско лице в България е непознато“, каза Нунев и уточни, че това са наши сънародници, които са не само с високо образование, но и са много успешни в кариерата у нас и другаде по света.