Училища

Министърът се обяви за повече практика в училище

„Искаме да намалим натоварването на учениците, да облекчим процента на теорията по време на занятията. Да направим ежедневието им по-интерактивно и да приближим обема нов – стар материал„, заявява в интервю за „24 часа“ министърът на образованието Сергей Игнатов.

Той добавя, че е необходима смяна на методиката на преподаване и на подхода към учениците. За него е по-важно да се усвоят отделни принципи и методи, отколкото да се минава през материал, който е труден и нерядко безполезен. Игнатов говори и за синхрона между различните предмети и за това, че не може нещо, което по един предмет се учи в шести клас, в друг да се разглежда в девети.

„Целта е да преминем към повишаване на практическото приложение на това, което знаят. Теоретично може да знаят много неща, но се оказа, че елементарни тестове на PISA (изследване на умението на ученика да работи с информация) не могат да решат. Разтоварването няма да е за сметка на качеството“, категоричен е министърът.

„Сегашните учебници изобилстват от бисери. Новите ще са готови около година и половина след като бъде приет новия закон за училищното образование“, заявява Игнатов.

Учениците всъщност никак не са ощетени откъм почивни дни. Те са извън клас в 184 дни в годината. Исканите промени в датите на ваканциите, както и на започването на учебната година и сроковете обаче съвсем не са тема, която лесно може да се отметне. Затова там предстоят много разговори преди да се вземе крайно решение.