Мнения

Министърът: Реформираме образованието в унисон с реформите в ЕС

„Реформите в българското образование – както в училищното, така и във висшето, са в унисон с реформите, които в момента се обсъждат на ниво Европейски съвет“, заяви пред журналисти в Брюксел вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева, която участва в редовното заседание на Съвета по образование, младеж, култура и спорт на ЕС.

Нещата, с които се бори българското общество и българската икономика, са типични за почти всяка една европейска държава. В момента едва ли има страна, която да може да каже, че има пълно съответствие между уменията, с които младите хора излизат от образователната система, и уменията, необходими за трудовия пазар, коментира още Кунева.

Тя посочи, че страните в ЕС имат възможността да обсъждат добри практики и да се сравняват, което развива всички. Страните, които успяват са тези, които в тясно взаимодействие с бизнеса създават още от ранна училищна възраст умения за предприемачество, както и онези държави, които подкрепят професионалното и дуалното образование.