Мнения

Министърът: Разработваме платформа за м-обучение

„Експертите вече работят по новите учебни програми и планове. Те ще важат и за хартиения вариант на учебниците“, коментира в интервю за „Труд“ министърът на образованието проф. Анелия Клисарова.

„Базата е една, тя ще гарантира общообразователния минимум за всички. Ще направим и национална електронна платформа за обучение на учениците и учителите. През 2016/2017 г. ще се развие втората част от стратегията, която е за мобилност и сигурност“, допълва още тя.

„И тук идва най-новото. Обучението няма да е-обучение, както сме свикнали да го наричаме сега. То ще е м-обучение, или мобилно обучение, което и сега съществува в някои държави. Всеки ученик с мобилното устройство, с което разполага, ще може да има достъп до училищната система, до националната платформа с база данни и да я използва при подготовката на своите уроци“.

„Учителите – също. Те ще използват огромния обем от данни за теле- и видеообучение“.

„А третата фаза, която сме кръстили “Универсалност и устойчивост”, ще се случи през 2018/2020 г. с въвеждането на виртуални класни стаи и лаборатории“, казва още проф. Клисарова.

„Мисля, че през 2020 г. ще има по-модерна техника от таблети. Само да уточня нещо много важно. През септември учениците няма да започнат да учат по нови учебници и програми. В момента ние само ги работим. Нови учебници и нови програми ще има, когато стане факт законът за училищното образование“.

Още по темата