Ученици

Министърът: Проблемът с отпадналите ученици е на цяла Европа

„Съсредоточаваме се сериозно върху стратегията за отпадналите ученици. Това е проблем, който съществува в цяла Европа“, коментира в интервю за „Стандарт“ министърът на образованието проф. Анелия Клисарова.

Тя обясни, че главното по което вече се работи е обхватът на учениците. Министърът обясни, че приемането на петгодишни деца в детските градини е важно, особено в региони, където майчиният език е различен от българския. Така те ще имат възможност да проговорят български така, че да влязат по-подготвени в първи клас.

„Тогава ще имат по-добро самочувствие и повече желание за учене. Друго, на което наблягаме, е работата между пети и седми клас. Оказва се, че голяма част от децата отпадат тогава, именно защото не са завършили успешно четвърти клас. Знаете, че до 4-ти клас не се повтаря, направо се минава в следващия клас“, припомня в интервюто Клисарова.

Според нея е много важна добрата подготовка в първите класове. Когато тя е на ниво, мотивацията на децата в следващите години е по-голяма.

„Изключително важно е между четвърти и седми клас да заработят центровете за професионално ориентиране, за да могат децата да изберат бъдеща професия“, подчертава Клисарова.