Училища

Министърът: Принципът “Парите следват ученика“ създава по-широк достъп до образование

Държавата не смята да финансира частните училища. Ние търсим следване на принципа „Парите следват ученика“. Това каза в телевизионно предаване министърът на образованието Сергей Игнатов.

„В момента за около 8 000 деца в частни училища и детски градини разходът е около 10 000 000 лв. Учащите в тези училища не са задължително деца на богаташи, а на хора, които са по-взискателни към образованието. По Конституция до 16 години държавата се ангажира напълно с издръжката, затова следваме принципа парите да следват ученика“, обясни Игнатов.

„Идеята е да се дава малко по-малко от стандарта за издръжка на един ученик в общинско училище. Всичко това създава по-широк достъп до образование и по-конкурентна среда“.

„Държавата обаче не може да казва на частното училище или детска градина как да използва парите си. Но във всички случаи това действие не може да не повлияе на таксите“, допълни министърът.

Няма дискриминация в приема в първи клас. Смяната на местоживеене не е патент за България. Има го навсякъде по света. На много места хората се местят, за да могат децата им да учат в желаното от тях училище“, коментира още проф. Игнатов.

Още по темата