Училища

Министърът: Приемът в професионалните училища трябва да зависи от нуждите на икономиката

„Ако трябва да се вземат спешни мерки за доближаване на професионалното образование до бизнеса, могат да се направят изменения и допълнения в Закона за професионалното образование и обучение“, каза на среща с директори на училища във Варна министърът на образованието Анелия Клисарова.

„За по-сериозна реформа ще е необходимо първо да се приеме Законът за средното образование и след това към него да се адаптира Законът за професионалното образование и обучение“, допълни Клисарова, цитирана от пресслужбата на МОН.

Проф. д-р Анелия Клисарова бе на среща с директори на варненски професионални държавни и частни училища, на която бяха обсъдени настоящи проблеми и беше отговорено на въпроси, свързани с предстоящи промени в наредбите и законите, които ще улеснят работата и ще подобрят качеството на професионалните училища в страната.

На срещата присъстваха и областният управител в оставка Коста Базитов, началникът на РИО – Варна Величко Тодоров и Томчо Томов, ръководител на Националния център за оценка на компетенциите.

„Трябва да се работи в посока план-приема и учебните програми в професионалните училища да бъдат съобразени с прогнозите и желанията на икономиката, каза още на срещата министърът. От Българската стопанска камара са възприели идеята за създаване на Фонд за професионално обучение, какъвто има в Дания“, посочи още образователният министър.