Ученици

Министърът: Повече първокласници на 15 септември

Броят на учениците в първи клас ще бъде по-голям отколкото през миналата година, твърди образователният министър Сергей Игнатов.

Причината за това е лекият демографски ръст в страната, обясни той. Друга причина според него е, че все повече българи се завръщат в родината. Неофициалните данни, с които разполага Игнатов, сочат че около 200 000 наши сънародници са се върнали по родните места миналата година.

„Сега сме изправени пред проблема, как да научим на български език децата на завърналите се емигранти“, коментира министърът.

Специалисти са на мнение, че броят на първолаците ще се увеличава в следващите няколко години. Вълната на увеличение е логичното продължение на събитията около недостига на места в детските градини в София и по-големите градове.

Абсолютният пик на проблемите отмина, а причината за това бяха новооткритите детски градини и преустроените стари. Все още обаче не се знае дали няма да се получи така, че специално в столицата да се наблюдава недостиг на места за нови ученици след две-три години.

Министър Игнатов също така увери, че до 15 септември всички ремонти в училищата ще бъдат приключени и гарантира за нормалното провеждане на учебния процес.

Още по темата