Мнения

Министърът: Петокласниците могат и без учебници по история

Учениците в пети клас може да започнат новата учебна година и без учебници по история, но спазвайки новата програма, коментира пред журналисти днес министърът на образованието проф. Тодор Танев.

Почти сигурно е, че заради кратките срокове, издателите няма да бъдат готови с новите учебници за началото на новата учебна година.

Според новия училищен закон първолаците и петокласниците трябва да учат по нови учебници от септември.

Проблемите обаче се трупат един след друг. Първо времето е твърде кратко и недостатъчно, за да се произведе качествен продукт. Освен това се очаква издателите до няколко дни да подадат жалба срещу заповедта на министъра за обявяване на процедура по одобряване на проекти на учебници, според която проектите ще бъдат оценявани поетапно, а не всички накуп на крайната дата 9 август.

Според издателите това ще ги постави в неравни условия и ще опорочи процеса.

Мнението на проф. Танев не е ново и той вече го е сподял пред представители на медиите. Той е уверен, че няма абсолютно никакъв проблем петокласниците да учат от учебниците по история за седми клас, като учителите ще бъдат инструктирани кои уроци да преподават. Причината е, че според новата програма част от материала по история за седми клас слиза в пети клас.

„До края на първия учебен срок на учебната 2016/2017 г. мисля, че е възможно учителите да преподават история в пети клас без учебници, но спазвайки новата учебна програма, каза Проф. Танев и съобщи, цитиран от Дарик радио, че вече е подписал заповед, в която „да се опише възможността за започване на обучението с една особена форма – без учебници“.

Просветният министър намекна и за друг вариант – за отлагане с няколко месеца на въвеждането на новите учебници за първи и пети клас, което да стане чрез поправка в закона.

За целта той посъветва издателите „да поискат за първи и пети клас известно „закъснение“ чрез народните представители, но не забавяне на целия закон, а само на процедурата за учебниците с няколко месеца, ако е възможно“.