Мнения

Министърът: Парите за висше образование ще се увеличават

Парите за висшето образование и университетите няма да се намаляват, а точно обратното. С приетите поправки в Закона за висшето образование университетите ще развиват специалностите, в които са добри.

Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева днес на конференцията  „Умения на 21-ви век в образованието“, организирана от фондация „Заедно в час“.

„Ако един университет е по-добър във филологиите, той ще се концентрира и развива в тях, а ако друг университет е по-добър в биотехнологиите, държавата го подкрепя именно там. Това е конкуренция, която трябва да последва, след като вече имаме рейтинг на университетите“, каза Кунева и допълни, че ще бъдат поощрени качествените специалности, водещи до реализация на студентите.

За първи път в закона се записват приоритетни специалности, от които има нужда пазарът на труда, отбеляза тя. Целта е да имаме икономика на знанието и да се развиваме като държава, каза вицепремиерът. По думите й ключов за определянето на приоритетни специалности ще бъде диалогът между държавата, образователните институции и бизнеса. Образованието е национална цел и трябват национални усилия, посочи тя. Министър Кунева беше категорична, че връзката между бизнеса и държавата трябва да бъде силна и в развиването на професионалните гимназии.