Мнения

Министърът откри паметна плоча на акад. Христо Христов

Министърът на образованието Стефан Воденичаров откри вчера паметна плоча на основоположника и първи директор на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика (ИЯИЯЕ) акад. Христо Янков Христов (1915 – 1990), информира пресцентърът на МОМН.

„Институтът за ядрени изследвания е един от най-големите и най-успешни институти на Българската академия на науките. Хората от този институт положиха основите на българската ядрена енергетика. Това, което стои, според мен, като перспектива и задача пред този институт, са не само неща, свързани с изследванията в областта на ядрената физика и в нейните приложения“, заяви по време на церемонията акад. Воденичаров.

„В министерството на образованието пристигат запитвания за обучения на ядрени специалисти. Аз започвам да разбирам, че България има една голяма ниша – образованието на висш персонал – хората да бъдат обучавани в нашите университети“.

„Ние имаме добри традиции, финансовите условия за обучение също са доста по-приемливи, отколкото на други места. И аз много ще се радвам в близко бъдеще тук да дойдат студенти, които да се обучават и наистина да се направи една нова диря, която ще бъде от изключителна полза не само за Института, не само за Академията, но и изобщо за престижа на България“, каза още Воденичаров.

Събитието е част от инициативите за отбелязване на 40-годишната на ИЯИЯЕ.