Мнения

Министърът откри инфоцентър към университетска лаборатория

Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева откри новопостроения Център по информационни технологии към Лабораторията за математична химия на Университета „Проф. д-р Асен Златаров“ – гр. Бургас.

„В България има изключително светли умове. Надявам се през управлението на оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ да направим така, че те и науката в България да бъде „логото“, „марката“ на страната ни навън и когато се каже България хората да мислят за гениални математици“, каза тя при в изказването си при откриването.

Центърът е построен изцяло със средства на лабораторията, набрани от лицензионните договори с международни агенции и концерни. Лабораторията под ръководството на проф. дхн Ованес Мекенян създава от няколко десетилетия молекулни модели за прогнозиране на биологични ефекти на различни химически съединения, с което на практика се ограничава тестването на различни продукти от козметичната и други индустрии върху животни.

Тя е сред най-известните лаборатории в света и обучава учени от страни като Япония, Канада и Австралия и успешно работи с Европейската химическа агенция. Има 175 проекта и над 8000 потребители. Проф. Мекенян е носител на наградата „Питагор“ през 2012 г., както и на престижната награда за учени с принос към околната среда Lush prize през 2014 г.