Мнения

Министърът открива Национален форум за обучението на възрастни

На 11 декември 2015 г. в зала „Средец“ София хотел „Балкан“ в 14:00 часа министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев ще открие Национален форум, посветен на сектора за образование и обучение на възрастни в България. Събитието ще отбележи първата година от участието на страната ни в създаването и подкрепата на Електронната платформа за учене на възрастни в Европа (EPALE).

Платформата е многоезична онлайн общност на професионалистите в областта на ученето за възрастни. Тя има за цел да стимулира изграждането на силен общоевропейски сектор за учене за възрастни и да подпомогне професионалното развитие на работещите в сферата на образованието и обучението на възрастни.

EPALE е създадена с мисълта за възрастния учащ като краен ползвател на резултатите от процесите, протичащи в сектора за учене на възрастни, независимо дали се отнася за формално, неформално или самостоятелно учене. Тя представлява нова среда за виртуални срещи на специалисти, институции и организации, свързани с ученето за възрастни от всички европейски държави.

На форума се очаква да присъстват представители на широк кръг от заинтересовани страни – държавни институции, работодателски и синдикални организации, членове на Националната мрежа за учене на възрастни, областни координатори за учене на възрастни и др.

В рамките на събитието участниците ще могат да видят и два късометражни документални филма на тема „Никога не е късно за учене“, създадени в изпълнение на приоритетите на Европейската програма за учене на възрастни, за която Платформата също допринася в съществена степен.