Учители

Министърът: Образованието е приключение!

„Днес е нашата втора, есенна Цветница, защото в този хубав празник Вяра, Надежда и Любов, когато празнува и София, училищата ни ще са пълни с цветя“, каза в ефира на БНТ тази сутрин министърът на образованието Сергей Игнатов.

Образованието е едно приключение. Ученето е през целия живот и учениците трябва да са готови за това“, сподели още министърът.

Той говори и за учителите и тежестта на тяхната професия.

„Да си учител е изключително престижно. Казвам го и като човек, който е преподавал и като настоящ министър на образованието. Учителят има изключителната привилегия да се занимава с интелектуален труд, той е длъжен да чете постоянно и да се информира. И Исус е казал, че няма по-голям от учителя“

„Ролята на съвременния учител е да е медиатор, в свързващото звено. Информацията влиза отвсякъде, а преподавателят е този, който трябва да напътства и насърчава. Това не е никак лесно“, отбеляза още той.

Според него, след приемане на новия закон положението в родното образование ще се подобри. Това ще стане, защото хората, които са го създали са загрижени и добронамерени специалисти.

„Ще има увеличение на средствата за образование. Когато се приеме законът за държавния бюджет, тогава може да кажем с колко“, заяви Игнатов. За да работи блестящо системата, са й необходими допълнителни около 100 млн. лв.

Игнатов коментира и исканията на синдикатите минималната работна заплата на учителите да се увеличи на 500 евро:

„Минимална заплата 500 евро е възможна след няколко години“.

Той уточни, е не е възможно да се поиска всичко за образованието, тъй като то като сфера стои на трето място в момента у нас – след грижата за пенсиите и здравеопазването.

Виж видео от участието в БНТ

Още по темата