Мнения

Министърът недоволен от комуникацията между ДАБ и МОН по казуса в Калище

Комуникацията между МОН и ДАБ (Държавната агенция за бежанците) не е на необходимото ниво по отношение на казуса в с. Калище, обяви министърът на образованието доц. д-р Румяна Коларова.

От ДАБ поискаха промяна на наредбата, отнасяща се до деца на бежанци, които да могат да бъдат записвани в училище, без да полагат изпит по български език.

„До този момент от ДАБ ние нямаме абсолютно никаква официална информация“, заяви министърът на образованието Румяна Коларова.

Тя е писала писмо до ДАБ. Единствената информация, стигнала до министъра е, че от агенцията са се опитали да се свържат по телефона с началника на Регионалния инспекторат по образование в Перник с желание 3 деца да отидат в училището в град Земен. Според нея обаче няма време да се подготвят родителите и децата за новите ученици.

Държат ни в неведение, не може с разговор по телефона да се уреждат тези неща, има документи, които трябва да бъдат подписани, недоволна е Коларова.

До този момент от ДАБ не са предприели никаква стъпка за промяна на въпросната наредба. Трябва да се предприемат мерки, които да имат институционална тежест, посъветва министъра на образованието.