Училища

Министърът на борба с далаверите в образованието

Ако гледаме на бюджета като сума, Министерство на образованието разполага с най-много средства, но това е като пощенска кутия – идват средства, които отиват за учителски заплати, за поддръжката на 2 400 училища, за учебници от 1-ви до 7-ми клас, за още много неща, които са от предишните правителства и трябва да се разплащаме.

В предаването „Денят започва с култура“ по БНТ образователният министър проф. дпм Тодор Танев обърна специално внимание на договор, подписан преди две години, от който следват „изключително тежки ангажименти за милиони левове, които са непрактични и неизпълними“.

„Например електронна платформа за връзка между отделните училища за 7 милиона, в същото време в Интернет я има безплатно… Това са заредени неща, при това обрасли с лианите на влиянието на определени групировки от миналото. Казвам го съвсем отговорно, защото мен ме грози лична глоба от 100 хил. лева, ако не го подпиша. Върховният съд съвсем правилно каза, че трябва да действаме напред и да платим 7 милиона – да ги взема от учениците и родителите и да ги дам за нещо, което прилича на далавера или е недомислено. Това няма да стане“, категоричен бе проф. Танев.