Учители

Министърът награди 306 учители и директори

В навечерието на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, на тържествена церемония в Резиденция „Лозенец“, министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова лично връчи почетното отличие „Неофит Рилски“ на 306 учители и директори, изявили се с дългогодишната си високо професионална дейност в системата на българското образование.

На 16 училища от 14 региона на страната бяха връчени  почетното отличие и статуетка „Св.Св. Кирил и Методий“, което се учредява за първи път от Министерството на образованието и науката за  едни от най-старите училища в България, със 150 или повече от 150-годишна история.

„Няма да скрия от Вас вълнението си, че днес ще имам възможност да стисна лично ръцете на толкова много учители. На хора, които са посветили живота си на мисията да бъдат просветители. Да проправят път и откриват нови хорозинти пред бъдещите поколения. Да работят за духовността, да градят личности и да го правят с много любов и търпение”, сподели в словото си министър Клисарова.

„Зная, че общата ни отговорност е голяма. Зная, че усилията, които полагате са огромни. Зная, че и проблемите Ви не са малко. Зная обаче, че не се отказвате и години наред влизате с усмивка в класната стая. Бъдете сигурни, че както аз, така и екипът на Министерството на образованието и науката, ценим Вашите усилия“, увери присъстващите учители и директори проф. Клисарова.  Тя благодари на всички наградени за неуморния труд и всеотдайността, с които пазят добрите традиции на просвещението и ги пренасят напред във времето, за да пребъдат.

Под звуците на химна „Върви народе възродени…“, в присъствието на народни представители, на заместник-министрите на образованието и науката, представители на синдикати, асоциации и сдружения, директори и учители бяха раздадени почетните грамоти „Неофит Рилски“ на изявените учители и директори на училища и детски градини от цялата страна, номинирани по предложение на учителските колективи, в които работят или по предложение на социалните партньори.

На церемонията бе прочетен и поздравителен адрес от министър-председателя на Р България г-н Пламен Орешарски, в който той поздравява всички  по случай  24 май – един от най-светлите български празници, особено специален за хората, свързани с образователната система, и уверява, че образованието е един от приоритетите на правителството.

Тържествената церемония бе придружена с богата музикална програма, изпълнена от ученици от Националното музикално училище „Любомир Пипков“, Националното училище за танцово изкуство в София, 20 ОУ „Тодор Минков“ и 141 ОУ училище „Народни будители“- София.