Ученици

Министърът награди отличниците от националния кръг на “Европейско кенгуру“

В Министерството на образованието и науката днес се състоя тържествена церемония по награждаването на учениците, завоювали първи места в националния кръг на математическото състезание „Европейско кенгуру“.

Министърът на образованието и наукатароф. д-р Анелия Клисарова, каза, че изпитва огромно удоволствие да бъде сред толкова млади, умни и  талантливи хора, сред техните близки, сред техните учители и преподаватели, помогнали им да бъдат тук днес по този прекрасен повод.

„В това математическо състезание „Европейско кенгуру“ участват 6 милиона деца от 50 страни по света. Това, че нашите деца са там, е гордост и чест за България. Гордост за нашето министерство е, че от 2008 година насам то подкрепя и развива това състезание. Поздравявам екипите за това, че за първи път тази година и за първи път в света са включени първокласниците. Те са се представили изключително добре и достойно. Надявам се, че тази наша добра инициатива ще успее и на европейско и на световно ниво, и пожелавам нашите деца да станат най-силните математици. Това, че 38 наши представители са успели да завладеят световното пространство на математиката, е прекрасно. Поздравявам ви всички!“, каза министър Клисарова.

Да бъдат здрави, много умни и да мислят все така логично, за да помагат за напред им пожела министър Клисарова. Според нея, техният млад ум, логическо мислене и математически умения ще помогнат на всички да вървим напред.

Приветствие към участниците  поднесе и академик Петър Кендеров – председател на Съюза на математиците в България (СБМ). Той благодари на ръководството на министерството за подкрепата на такива инициативи и пожела съвместната работа да продължи, защото „каквото и да се случва в държавата и в света, едно нещо остава непроменено – „потенциалът на България“.

„А в това състезание е важно да се каже, „че победители има, но няма победени. Всички са участвали достойно“, допълни академикът.

Проф. Сава Гроздев, председател на Националната комисия „Европейско кенгуру“, също се обърна към участниците с приветствие. Той отбеляза, че присъствието на цялото ръководство на министерството не е случайно. Според него, инициативи като тази, които са пряко свързани с математиката, трябва винаги да се подкрепят.

Национален кръг „Европейско кенгуру“ – наградените участници вижте ТУК.