Учители

Министърът: Младите искат да са учители!

Млади, амбициозни хора на възраст между 20 и 23 години, току-що завършили висше образование или им предстои до една година да завършат, напират за учители в софийските училища. Около 50 души се борят за място, изчислява министър Сергей Игнатов, цитиран от „Монитор“.

Не е вярна представата, че родните учители в по-голямата си част са застаряващи. Учителската професия е един много добър старт за кариерата на един току-що завършил студент“, смята Игнатов.

„В условията на криза, да бъдеш учител се оказа една от малкото сигурни професии„, добавя министърът и обяснява, че желаещи да обучават децата има за почти всички предмети – от традиционния за млади учители английски език до изискващия повече ерудиция български език и литература. Кандидати има и по физика, химия, математика и др.

Проучване на Евростат, обхванало 27 държави на Стария континент, наскоро показа, че у нас учителите са предимно дами на възраст под 50 г. На всеки един от преподавателите в България пък се падат средно по 17 деца.

Според новия Закон за образованието, който се очаква да бъде внесен в НС до края на годината, на 250 ученици вече ще има по един щатен психолог. Към момента на места един специалист отговаря за 1000 деца, а повече са училищата и регионите, където пък изобщо няма психолози.

Още по темата