Училища

Министърът мечтае за училище на бъдещето до 2020 г.

Имам мечта и тя е до 2020 г. всички уроци да са онлайн и да се излъчват в реално време за учениците, които не могат да са в клас, сподели в дискусия с преподаватели от Казанлък министърът на образованието Сергей Игнатов.

Проектите за провеждане на електронно обучение ще бъдат спрени и стартирани отново, като преди това ще трябва да се доогледат, каза още министърът, цитиран от „Труд“.

Игнатов добави, че за него училището на бъдещето представлява освен онлайн обучение, но и участие в процеса както на преподаватели и ученици, така и на родителите, които ще могат да следят също в реално време как се обучават техните деца.

Пътят към съвременните IT достижения в образованието минава през допълнително обучение на педагозите. За 42 000 учители има осигурени 75 000 000 лв за квалификация и преквалификация, обясни още образователният шеф.

За образователни практики на ученици и студенти има още 90 000 000 лв. Общо за образователни проекти са договорени половин милиард лв европейски пари.

„През следващия програмен период за разпределяне на евросредствата от 2014 г. парите за образование ще бъдат със 70% повече“, заяви още министърът, цитиран от всекидневника.

Сергей Игнатов даде отговор и на въпрос номер 1 в родното образование в последните месеци. Той обясни, че до края на ноември, групата която подготвя новия закон за училищното образование трябва да е приключила работа по документа.