Училища

Министърът махна заглушителните устройства от ВУЗ-овете

„Получихме официално писмо от министъра на образованието и науката, с което се забранява използването на всякакви заглушителни устройства на територията на висшите училища“, обяви ректорът на Тракийския университет проф. Иван Въшин, дни преди официалния старт на тазгодишната кандидат-студентска кампания във вуза.

Мотивите на вицепремиера и просветен министър Меглена Кунева били, че заглушаването пречи на работата на спецслужбите, полицията и спешния тел. 112.

„Досега ние заглушавахме всички GSM-и в залите, в които се провеждат кандидатстудентски изпити или пък изпити от нашата редовна сесия“, добави проф. Въшин, цитиран от „Стандарт“.

Според него използването на заглушители устройства блокирало използването на мобилни телефони и други по-модерни мобилни устройства само в залата и около 20-ина около нея и нямало как да попрчи на работата на спецслужбите, полицията и ползването на тел.112.

„Кандидат-студентите ни водят 1:0 в битката с преписвачите, а забраната за използването на заглушителни устройства ще направи още по-очевидна преднината им“, заяви с тревога проф. И досега във вуза събирали GSM-ите по време на кандитстудентските изпити, но се оказвало, че тарикатите оставяли един апарат, а носели в себе си още 2-3.

Проф Въшин припомни, че кандидат-студентите използват вече много по-модерни средства за преписване – истински миникомпютри в електронни часовници, химикалки, писалки и др. Миналата година например само спипаните, които ползват услугите на такива модерни електронни часовници, са били 7 души.

Тазгодишната кандидатстудентска кампания в Тракийския университет се открива на 6 юни и ще продължи до 27 юни. Първият изпит, по биология, е на 30 юни. Освен в Стара Загора документите на кандидат-студентите ще се приемат в още 29 бюра в страната. Таксата на изпитите не е променяна в последните 10 години и остава 30 лв за първия изпит и по 25 лв за всеки следващ, обяви проф. Гюрга Михайлова, зам-ректор по учебната част и шеф на контролната комисия. През новата учебна година Тракийският университет ще приеме общо 1525 студенти по държавна поръчка по общо 30 специалности. Сред тях е и една нова специалност – педагогика на обучението по информационни технологии, като амбицията на вуза е да я развие в цялостно учебно направление.