Ученици

Министърът иска повече дигиталност в училище

„Тебеширът и черната дъска са шок за децата. Първокласниците шест години са живели в компютърни реалности и започвайки в първи клас им се струва, че попадат в друго време“, коментира просветният министър Сергей Игнатов, цитиран от „Стандарт“.

Това разбира се не означава, че „аналоговия“ начин на преподаване ще отпадне, просто все повече в училище трябва да се интегрира електронният начин за предаване на знания.

Преносимият компютър трябва да навлезе все по-широко в образованието, според министъра. Лаптопът е вариант за преподаване в екстремни ситуации каквито например са групните ваканции. Уроците могат да се обясняват онлайн.

Игнатов не скри, че предстои много работа по модернизацията на образованието и тя ще залегне в новия закон. Той сподели и пример, в който учител опитал се по този начин да „разкаже“ урока е бил заплашен с уволение.

Министърът уточни, че към настоящия момент отговорните фактори правят всичко възможно, за да вземат най-добрите примери от по-добрите образователни системи по света.

„Предложенията на президента са хубави. Статията му излезе навреме и в нея има много добри идеи“, коментира Игнатов 12 предложения за образованието, които Георги Първанов лансира в понеделник.

Джиесемите също няма да бъдат забранени, каза още министърът. Идеята е, че с настъпващата компютризация децата ще могат да свалят на тях от интернет данни, свързани с изучаваното в клас.

снимка: classa.bg