Мнения

Министърът изригна срещу учебниците

„Днешните учебници са човеконелюбиви“, каза в Търговище просветният министър Сергей Игнатов. Вчера той се срещна с педагози и директори от областта. Коментира се основно предстоящия закон за средното образование, както и концепцията, която го предхожда.

Според Игнатов е крайно време в центъра на вниманието да бъдат поставени децата и учениците.

„Искаме да променим образователната система от енциклопедичност, от натрупване на обем от знания към придобиване на ключови компетенции“, каза министърът.

Той разкритикува остро днешните учебници, които според него са написани прекалено егоцентрично и в академичен стил, неразбираем за децата и младежите.

„Необходима е основа, лежаща на лесни и елементарни понятия. И след това да се гради над нея“, смята Игнатов.

В образователното министерство са наясно, че глобалната мрежа е променила изцяло младите хора и се се сремили да насочат усилията си при изграждане на концепцията и след това закона именно на това.

Законът трябва да застъпва основата, към която ще бъдат приети и 18 стандарта, на които трябва да отговарят учебните заведения. Сега действащият е насочен към администрацията и управлението, което според Игнатов не е правилно. Той трябва да е насочен към детето. Образователната система трябва да насърчава ученика да развива заложбите си.