Мнения

Министърът: ЗПОО е един от топприоритетите ни

Промени в закона за професионалното образование и обучение и преминаването към дуалната система е един от най-сериозните приоритети. Те ще доведат и до промени в Кодекса на труда, а като цяло ще имат изключително позитивен ефект върху младите хора, категорична е министърът на образованието проф. Анелия Клисарова.

Особено добре ще бъде за децата, 50% от които признават, че работят през лятото и не само тогава, е че ще излязат на светло, няма да бъдат лъгани и ощетявани от работодателите си, добави още тя.

„Всички са за системата. Бизнес, работодатели и синдикати. Работим много интензивно по въпроса и в добър синхрон“, сподели Клисарова.

„В дуалната система се работи по дни. Например два дни работа, три дни се учи. Или обратно. На работното си място те имат наставници, които съблюдават дейността им. Освен това ще се изучават и всичко задължителни общообразователни предмети, по които се държи матура. Така учениците ще имат възможност да продължат обучението си“.

Завършва се с две дипломи – професионална квалификация и такава за средно образование. Ще имат практически умения и стаж.