Мнения

Министърът е за ранно професионално ориентиране

„Ако започнем с професионално ориентиране от 4-5-и клас, ще има възможност да обучим младите хора да работят с нова техника“, коментира вчера в ефира на БНР министърът на образованието проф. Анелия Клисарова.

Тя говори по всички най-наболели теми в образованието в последните месеци. Проф. Клисарова засегна и въпроса за мандатността на директорите.

„Директорите трябва да бъдат атестирани и трябва да получават оценка не само от регионалните инспекторати. Обсъжда се мандат от четири или пет години“.

Учебниците до седми клас вече са доставени в училищата, както и всички други пособия за нормално започване на учебната година, увери Клисарова.

„Трябва преразглеждане и участие на повече учители в изработването на учебниците, не само на университетски преподаватели“, коментира по същата тема тя.

Министърът обърна внимание и на обществения съвет към МОН.

„Новият обществен съвет към министерството все още не е утвърден. Той работи много тясно и със Съвета на ректорите, и с БАН“.

Въпреки многото ЗА и ПРОТИВ делегираните бюджети, те остават, но ще бъдат оптимизирани, увери Клисарова.

„Делегираните бюджети са добър инструмент за по-ясна и старателна работа, но доведоха до диспропорция между малките, средните и големите училища. Не само парите следват ученика, но трябва да има и коефициенти – за мястото и потребностите на децата. Трябва да има и добавена стойност за по-високите резултати. В момента се изработва формулата, ще бъде представена на регионалните инспекторати в началото на учебната година“, каза още министърът.

Още по темата