Мнения

Министърът: Един учебник ще доведе само до позитиви за образованието

За отпечатването на учебниците ще се обявява конкурс. Не е възможно една печатница да отпечатва всички учебници. Издателствата могат да кандидатстват и като авторски колективи, и в издаването. Принципът на конкуренцията в никакъв случай не е нарушен.

Това сподели в интервю за „24 часа“ министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова.

„Не е важно кой издава учебника, а какво е съдържанието му Това е целта на наредбата, която ще направим. Най-важното предимство е, че съдържанието ще бъде съобразено с мнението на учители“, допълва още тя.

„Учебникът ще гарантира тези знания, които трябва да има ученикът в края на всеки клас по задължителния предмет. Пропуските ще могат да се поправят лесно. Ще падне цената на учебниците и ще намалим относително и тежестта на раничките. Ще изберем най-ниска цена при оптимално качество“.

„Друго преимущество е лесното преместване в друго училище Няма да се налага да наваксват. Така гарантираме масовото образование. Издателствата ще могат да издават учебните помагала, които са 2 вида. Едните допълват учебника и затвърждават знанията. Втора група помагала пък ще надграждат знанията. Тук ще проличат творчеството и индивидуалният подход на всеки учител.