Учители

Министърът: Държавата може да определи защитени професии

„Държавата може да определи защитени професии, необходими за развитието на икономиката. Изборът им трябва да стане, чрез определяне на критерии, които предварително да се обсъдят“, каза вчера в Благоевград министърът на образованието проф. Анелия Клисарова.

„Нужно е професионалното образование да бъде обвързано със спецификата на всеки регион и бъдещите планове за развитие и инвестиции“, добави още тя.

Министър Клисарова беше на среща с директори и учители. Тема на разговора бяха основните моменти в проекта за закон за средно образование, който се работи в момента. Паралелно се подготвят  и текстовете за професионално образование.На срещата беше обсъден и въпросът с въвеждането на така наречената дуална система или обучение чрез работа.

Според министъра  на образованието средните професионални училища трябва да си сътрудничат, както с бизнеса, така и с университетите със сходни специалности.

Директорите на училища категорично заявиха, че подкрепят въвеждането на кредитна система в професионалното обучение, която ще залегне в новия закон.

„Квалификацията и мотивацията на учителите са ключ към качествено образование“, категорична беше проф. Клисарова, цитирана от пресцентъра на МОН. По думите й учителите трябва да имат възможност да участват в международни програми, обучения и обмен на добри практики.

На събитието беше дискутирана и темата за децата със специални образователни потребности и тяхното интегриране в образователната система. По думите на проф. Клисарова трябва да бъде въведен индивидуален подход към всяко дете, в зависимост от неговите  потребности.

Министърът увери, че проектът за закон за средното образование и предучилищната подготовка ще бъде подложен на широко обществено обсъждане.

Тя ще продължи срещите си по региони с учители и директори, тъй като, по думите й: „вие сте хората, които най-добре знаят какво и как трябва да се промени в системата“.

По-късно през деня министърът на образованието и науката посети ОУ „Паисий. Хилендарски“ в село Долно Осеново, община Симитли. От името на МОН проф. Клисарова дари книги на училището.